Domoda är Gambias nationalrätt.
Det är en gryta som är baserad på jordnötssmör och tomatpuré bland annat, vi har dragit ner på hettan något men den innehåller fortfarande lite habanero.
Vi har valt att ha olika varianter av Domoda, såsom kyckling, lamm och vegansk där vi använder soja protein.
Domoda kommer från Mandinka-folket från början och kallas för Mafe i Senegal.
Benachin betyder för övrigt “en skål” på Wolof då man tillagar alla ingredienser i samma skål. Vi har valt att ha fisk, och olika grönsaker i vår röda Benachin.
Yassa är en specialitet från Casamance-regionen i södra Senegal.
Den är baserad på mycket lök och har hög syra genom citron och vinäger, samt lite sting av dijon senap.
Vi har valt att ha kyckling i vår Yassa, vilket är det allra vanligaste.
Det Senegalesiska/Franska namnet på denna rätt är Yassa Poulet.
Domoda Lamm/kyckling/veg
Lamm/kyckling/sojaprotein,
Jordnötssmör, Lök, Habanero, Svartpeppar, Citron, Tomatpuré, Lagerblad, Ris
Chicken Yassa
Kyckling, Lök, Citron, Vinäger, Senap, Morot, Habanero, Lagerblad, Vitpeppar, Ris
Röd Benachin med fisk
Lax, Torsk, sej, Ris, Lök, Vitlök, Lök, Habanero, Tomatpuré, Lagerblad, Vitpeppar
© All rights reserved