Vår mat

Vi har samlat de mest populära rätterna från Gambia,  bland våra favoriter har vi:




Domoda är Gambias nationalrätt.

Det är en gryta som är baserad på jordnötssmör och tomatpuré bland annat,, vi har dragit ner på hettan något men den innehåller fortfarande lite habanero.

Vi har valt att ha två olika varianter av Domoda, lamm och vegansk.

         

Domoda med Lamm / Domoda Vegansk




Benachin, är det som man i övriga västafrika kallar för Jollof rice. Denna risrätt tros härstamma från Wolof-stammen i Senegal och Gambia. Innehållet kan varieras i oändlighet. Basen är ris, tomater,, lök, salt och chili. Sedan kan man variera med olika typer av grönsaker, fisk, skaldjur, kött och kryddor. Det finns även den “vita” eller “röda” varianten av denna rätt.

Benachin betyder för övrigt “en skål” på Wolof då man tillagar alla ingredienser i samma skål. Vi har valt att ha fisk, och olika grönsaker i vår röda Benachin.





Yassa är en specialitet från Casamance-regionen i södra Senegal.

Den är baserad på mycket lök och har hög syra genom citron och vinäger, samt lite sting av dijon senap..

Vi har valt att ha kyckling i vår Yassa, vilket är det allra vanligaste.





Ebbeh är den stora festmåltiden i Gambia.

Den är primärt baserad på Cassava och palmolja

och innehåller olika typer av skaldjur och rökt fisk.


Efter maten


Panket kan man göra en liknelse med Gambianska munkar,

de är inte lika söta som våra svenska munkar

men är perfekt att ta efter avslutad måltid eller som fika.




Chakery är en klassisk Gambiansk dessert där ett lager av couscous

har en sötsur kräm på sig som är smaksatt med muskot.

Man kan variera toppingen på denna dessert,

 vi har valt att servera den naturell på denna meny.