Domoda är Gambias nationalrätt.
Det är en gryta som är baserad på jordnötssmör och tomatpuré bland annat, vi har dragit ner på hettan något men den innehåller fortfarande lite habanero.
Vi har valt att ha olika varianter av Domoda, såsom kyckling, lamm och vegansk där vi använder soja protein.
Domoda kommer från Mandinka-folket från början och kallas för Mafe i Senegal.
Benachin betyder för övrigt “en skål” på Wolof då man tillagar alla ingredienser i samma skål. Vi har valt att ha fisk, och olika grönsaker i vår röda Benachin.
Yassa är en specialitet från Casamance-regionen i södra Senegal.
Den är baserad på mycket lök och har hög syra genom citron och vinäger, samt lite sting av dijon senap.
Vi har valt att ha kyckling i vår Yassa, vilket är det allra vanligaste.
Det Senegalesiska/Franska namnet på denna rätt är Yassa Poulet.
Ebbeh är den stora festmåltiden i Gambia.
Den är primärt baserad på Cassava och palmolja
och innehåller olika typer av skaldjur och rökt fisk.
Panket kan man göra en liknelse med Gambianska munkar, de är inte lika söta som våra svenska munkar men är perfekt att ta efter avslutad måltid eller som fika.
Chakery är en klassisk Gambiansk dessert där ett lager av couscous har en sötsur kräm på sig som är smaksatt med muskot. Man kan variera toppingen på denna dessert, vi har valt att servera den naturell på denna meny.
Domoda Lamm/kyckling/veg
Lamm/kyckling/sojaprotein,
Jordnötssmör, Lök, Habanero, Svartpeppar, Citron, Tomatpuré, Lagerblad, Ris
Chicken Yassa
Kyckling, Lök, Citron, Vinäger, Senap, Morot, Habanero, Lagerblad, Vitpeppar, Ris
Röd Benachin med fisk
Lax, Torsk, sej, Ris, Lök, Vitlök, Lök, Habanero, Tomatpuré, Lagerblad, Vitpeppar
© All rights reserved